Skip to main content

Det amerikanske aktiemarked har de seneste uger været genstand for en helt utrolig historie, som indtil videre har kostet mindst én hedgefond milliarder af dollar. I en form af internet- og investeringsaktivisme har aktien under spilforretningen Gamestop ageret krigszone mellem hedgefonde og frustrerede privatinvestorer fra internetmediet Reddits investeringsforum r/wallstreetbets.

Den nye form for aktivisme, som vi kommer til at se meget mere af i fremtiden, har formået at gøre noget af det, Occupy-bevægelsen gerne ville opnå for snart et årti siden. Krigen er kun lige startet, men Reddit-brugerne har allerede gjort ondt på hedgefondene, skabt kaos og panik i markedet og undervejs udstillet, hvordan aktiemarkedet ikke har nogen særlig forbindelse til den virkelige verden.

Selskabet bag Gamestop-butikkerne har været under pres længe, og aktiekursen lå omkring 4 dollar i størstedelen af 2020. Mod slutningen af året oplevede aktien dog en mindre optur til 12-13 dollar, da en gruppe investorer så håb i en mulig omstilling af Gamestop-forretningen. Stigningen fik flere hedgefonde – heriblandt Melvin Capital – til at shorte* aktien, hvilket helt kort fortalt betyder, at man investerer i en forventning om, at aktien vil falde, fordi hedgefondene ikke mente, at investorernes optimisme var begrundet. Ved et fald i aktieprisen vil de, der har shortet den tjene penge, men hvis aktien stiger, risikerer de store tab.

Brugere på førnævnte Reddit-forum opdagede hedgefondenes shorting af aktien og begyndte en slags investeringsaktivisme, der mest af alt synes drevet af vrede og frustration mod hedgefondene, som man så en mulighed for at ramme hårdt, mere end det har handlet om noget samlet politisk mål.

WSB vs WS from r/wallstreetbets

Midt i januar var der mere end 2,5 mio. brugere på r/wallstreetbets, og idéen om at gøre ondt på nogle hedgefonde, var blevet et fælles projekt mellem brugere med politiske og ideologiske mål og andre, der så en mulighed for hurtig profit.

Aktivismen har samtidig udløst en række faktorer, der har forstærket effekten af indsatsen betydeligt, og det hele kulminerede indtil videre i den forgangne uge. Gamestop-aktien lukkede onsdag i 347 dollar – en stigning på mere end 1700 pct. sammenlignet med prisen den 12. januar.

Det fik Melvin Capital, til at lukke sin shortposition og tage tabet. Størrelsen på tabet er ikke offentligt, men Melvin Capital måtte efterfølgende få kapital udefra for at overleve. 2,75 mia. dollar blev skudt ind i selskabet af to andre hedgefonde, hvilket svarer til knap 17 mia. kr.

Det enorme slag til Melvin Capital blev med god grund set som en berusende sejr blandt Reddit-brugerne, som også har fået skulderklap fra erhvervsledere og politikere, ligesom flere har kaldt det en historisk begivenhed. Det er da også svært at se det som andet. Helt almindelige, frustrerede mennesker tog kampen op mod den øverste økonomiske elite og vandt første slag – endda overbevisende. Euforien, der løb gennem store dele af internettet, er forståelig og fortjent, og den blev ikke mindre af, at det trods modstand fra systemet lykkedes at få aktien til at fortsætte himmelflugten morgenen efter Melvin Capitals nærdødsoplevelse. 448 dollar lød aktieprisen på kortvarigt torsdag morgen – mere end 2300 pct. over prisen den 12. januar – inden markedet i hvert fald delvist genvandt noget stabilitet, og prisen faldt til omkring 200 dollar.

WE’RE IN THE ENDGAME NOW from r/wallstreetbets

Stabiliteten er delvist genvundet ved, at de investeringsplatforme,der giver de private investorer mulighed for at handle med aktier uden gebyrer – særligt app’en Robinhood har været populær blandt Reddit-brugerne – torsdag lukkede for yderligere køb af Gamestop-aktien samt en række andre aktier, som internetforummet allerede har udset sig som de næste kamppladser. Det skete efter opråb fra etablerede aktører i investeringsverdenen, der har kaldt det farligt og ødelæggende for økonomien, at de private investorer har mulighed for at skabe den slags bobler.

Det er svært at se det som andet end komisk, at Wall Street finder den slags bobledannelser farlige, når det er præcis sådan, de selv opererer både i større og mindre skala. I stor skala mærker hele samfundet, når boblerne springer, men i mindre skala foregår det konstant med overvurderede aktier, som på et tidspunkt knækker. Forskellen er blot, at når kapital- eller hedgefonde vinder profit fra hinanden og fra småinvestorer ved at holde en aktie ‘kunstigt’ oppe, er det bare almindelig markedslogik, men når det er de private småinvestorer, der sender de store spillere i knæ, bliver alt sat ind for at stoppe ‘manipulationen’. Flere amerikanske politikere, der i øvrigt talte mod yderligere regulering af finanssektoren efter krisen i ‘08, har da også allerede talt for regulering mod Reddit-fænomenet, og det danske finanstilsyn har fredag forklaret til finans.dk, at de holder øje med private investorer efter Gamestop-sagen.

Det bliver ikke mindre komisk af, at den ene af de hedgefonde, som investerede milliarder i Melvin Capitals overlevelse, Citadel LLC, betaler Robinhood app’en for adgang til flow data, som giver Citadel muligheden for at købe aktier kort inden de private investorer for så at sælge til dem. Citadel har altså selv deltaget i at holde aktien oppe, mens de samtidig har opkøbt en del af den konkurrent, der tabte stort på den høje kurs.

På den måde er det lykkedes Reddit-brugerne at udstille, hvordan reglerne på markedet ikke er de samme for almindelige mennesker og de sædvanlige vindere – kapital- og hedgefonde. Det er ikke meningen, at førstnævnte skal vinde, og sker det, sættes alt ind på tværs af markedet og myndigheder for at stoppe det. Aktiemarkedet er ikke til for almindelige menneskers skyld.

IT’S POWER TO THE TRADERS NOW from r/wallstreetbets

En anden vigtig pointe om vores økonomiske system, som er blevet illustreret ved de seneste måneders investeringskrig om Gamestop-aktien, er, at aktiemarkedet og virkeligheden er to vidt forskellige sfærer med minimalt overlap. Fortællingen lyder normalt, at aktiemarkedet er nødvendigt for, at virksomhederne kan skaffe kapital til investeringer i produktivitet osv., men Gamestop er ikke pludseligt blevet en sund forretning med kapital til at investere i omstilling, selvom selskabets værdi ifølge aktiekursen er tårnhøj. I virkeligheden skaffer virksomhederne langt den største mængde kapital fra egen profit, og i stedet for at skaffe kapital fra sine aktionærer, sender virksomhederne i langt højere grad kapital tilbage i aktionærernes lommer gennem udbytte og tilbagekøb af aktier.

Under den igangværende økonomiske krise, som blev forværret af Corona-pandemien, har vi set aktiemarkeder skyde i vejret trods millioner af fyrede arbejdere og nedlukkede samfund. Med Reddit-aktivisternes meget konkrete illustration af, hvordan markedet fungerer helt uafhængigt af egentlige økonomiske faktorer, burde det nu være tydeligt for enhver: Aktiemarkedet er en legeplads for de superrige, hvor de kan få deres penge til at avle flere penge, og hvis almindelige mennesker finder vej til succes på markedet – eller endnu værre ødelægger de superriges succes – står alle aktører på tværs af markedet klar til at hjælpe de største virksomheder mod almindelige mennesker.

Selvom den mest populære platform for de private Gamestop-aktionærer, Robinhood, altså stoppede muligheden for køb af aktien torsdag, fortsætter handlen på andre platforme, og med den massive dækning af sagen lige nu, er det svært at forestille sig, at der ikke er en udbyder, som gerne står på aktivisternes og opportunisternes side og lader dem handle.

I takt med at aktivismen fortsætter, er det muligt at opnå to ting. For det første har de gjort livet en smule hårdere for de uetiske hedgefonde, som for fremtiden ved, at de risikerer at ende i enorme milliardtab, hvis deres investeringer bliver mål for aktivisterne. For det andet – og dette er mindre sikkert, da det vil kræve et løbende mediefokus – kan det være starten på et opgør med idéen om, at vi kan bruge markederne som et form for udtryk for, hvordan økonomien har det.

*Shorting betyder reelt, at man låner en aktie mod et mindre gebyr, hvorefter man i forventning om, at aktien kommer til at falde i pris, sælger aktien med det samme. Når aktien så er faldet i pris, købes den tilbage og afleveres til den oprindelige ejer. Dermed tjener shorteren forskellen fra den pris aktien havde, da den blev lånt og den pris, den havde ved tilbagekøbet. Tager shorteren fejl, og aktien i stedet stiger – som det er tilfældet med Gamestop-aktien – taber shorteren derimod forskellen. Det betyder samtidig, at der ikke er nogen grænse for, hvor stort tabet kan blive.

Hvis Melvin Capital eksempelvis lånte en mængde Gamestop-aktier, da prisen var 14 dollar i en forventning om, at den inden længe ville komme ned omkring de 4 dollar igen, vil de tjene 10 dollar minus gebyret, når de køber aktien tilbage til 4 dollar, men ved en pris på 340 dollar som i torsdags, må de realisere et tab på 326 dollar pr. aktie plus det mindre gebyr, de har betalt for at låne aktien.