Skip to main content

Netop nu forsøges det – med skønmaleriske visualiseringer og et ønske om så lidt debat og borgerinddragelse som muligt – at gennemtrumfe et prestigeprojekt, som vil få afgørende betydning for hele vores hovedstad i de næste mange årtier. Måske har du hørt om projektet eller set det markedsført med lækre photoshoppede billeder, hvor græssende dyr på romantisk vis går på grønne vidder? Projektet hedder Lynetteholm og jo mere jeg har sat mig ind i sagen, jo mere synes jeg det lyder som en dårlig idé. En dyr, forurenende, larmende og udemokratisk idé.

Skønmalerisk visualisering af Lynetteholm

Projektet blev oprindeligt igangsat af den tidligere overborgmester Frank Jensen (S) og den tidligere statsminister Lars Løkke (V) som blev enige om at det ville være en god idé. Inspirationen har velsagtens været det faktum, at Københavns kommune tjener penge på at aftage jord fra byggeprojekter i kommunen. Så hvad ville være smartere, end at flytte den jord ud i havet, bygge en ø og så sælge de nye grunde?

Satirisk visualisering af Lynetteholm

Udemokratisk proces

På overfladen lyder det for godt til at være sandt og hvad er det nu vi siger, om ting der lyder for gode til at være sande? Noget tyder på, at man måske godt har haft en fornemmelse af, at idéen mildest talt har mange mangler, når det kommer til stykket. I hvert fald kan vi konstatere, at man har forsøgt at få Lynetteholm kørt igennem den bureaukratiske proces så hurtigt som muligt, med så lidt borgerinddragelse og så lidt mediebevågenhed som muligt. Derfor kommer det heller ikke som nogen stor overraskelse, at man nu prøver at få sat projektet igang inden kommunalvalget i 2021, for man skulle jo nødigt risikere, at det kunne blive et tema i valgkampen. Hvad skulle så være idéen med at bygge en ø ude i havet? Lynetteholm bliver primært markedsført på at den skulle skabe klimasikring og boliger. Lad mig forklare, hvorfor jeg er skeptisk overfor disse to løfter.

 

På overfladen lyder det for godt til at være sandt og hvad er det nu vi siger, om ting der lyder for gode til at være sande?

 

Klimasikring

For det første er klimasikring er noget det er tvingende nødvendigt at vi får, da verdenshavene stiger pga klimaforandringerne. Den del betvivler jeg ikke. Men ifølge fagbladet Ingeniøren vil Lynetteholm projektet komme til at koste omkring 80 milliarder i alt, hvis man tæller tilhørende infrastruktur som fx en ny motorvejstunnel, udvidelse af metroen og flytning af et rensningsanlæg, som iøvrigt slet ikke er finansieret pt. Det står i skærende kontrast til Stormflodsplanen udarbejdet af Københavns kommune i 2017, som anslår at kystsikring på den ene side af hovedstaden ville koste 3,5 milliarder. Således må man kunne estimere at hele hovedstaden ville kunne sikres for i omegnen af 7 milliarder. Kort sagt, så kunne vi klimasikre hele København for under en tiendedel af hvad det vil koste at lave Lynetteholmen. Det bør desuden nævnes, at Lynetteholm kun ville sikre nordsiden af havnen og intet vil gøre for den sydlige side, som ifølge eksperter er langt mere udsat for stormflod i fremtiden.

 

Kort sagt, så kunne vi klimasikre hele København for under en tiendedel af hvad det vil koste at lave Lynetteholmen.

 

Boliger

For det andet er der absolut heller ikke tvivl om, at vi har boligmangel i København. Men det vi mangler er ikke endnu flere dyre boliger; det vi mangler er billige boliger og det lader ikke til at Lynetteholmen bliver en løsning på det problem. Dette er blandt andet fordi, at finansieringen af dette enorme projekt, hviler på salget af byggegrunde på øen og dette vil ikke engang dække udgifterne til de ekstra udgifter til infrastruktur, som jeg allerede har nævnt. Her taler vi om et projekt der først er færdigt om et halvt århundrede og hvem ved, hvordan boligpriserne vil se ud til den tid? Det virker mildest talt optimistisk med denne sælg-pelsen-før-bjørnen-er-skudt-taktik. Ud af de 20.000 boliger man lover at bygge på Lynetteholm, skal en fjerdel af boligerne pr lovkrav være almene. Men takket lokale regler i Københavns kommune vil 50% af disse skulle være på over 95 m2. Så er vi nede på i alt 2.500 billige almene boliger, som vi ville kunne takke Lynetteholm for engang omkring år 2070. Ikke just imponerende…

 

Så er vi nede på i alt 2.500 billige almene boliger, som vi ville kunne takke Lynetteholm for engang omkring år 2070.

 

Flere problemer

Så det store spørgsmål må være om et prestigeprojekt med flotte visualiseringer, mangelfuld klimasikring og 2.500 billige boliger nu også er 80+ milliarder kroner værd? Og så er vi slet ikke kommet ind på de 30 år med 700 gange lastbiler, skal køre jord gennem byen hver dag og de estimerede 50 år med støj fra anlæggelsen af holmen. Hvis man troede metroprojektet blev en klagefest, så kan man rigtig nok “glæde” sig til Lynetteholmen! Hele projektet har simpelthen så mange tvivlsomme elementer, at den eneste måde at forsøge at opsummere det på en læselig måde, er ved at udelade en stor del. Måske det er derfor den offentlige debat om projektet har været så mangelfuld og mange knapt nok aner, hvad det er der snart bliver sat igang?

Hvis du gerne vil gøre noget for at påvirke processen, så er der deadline på høringsvar d. 25. januar 2021. Der er ingen formelle krav til hvad og hvordan man skriver, men jo flere vi får sendt ind jo bedre! Private erhvervsdrivende og foreninger kan også skrive. Du skal blot skrive “Lynetteholm” i emnefeltet og sende emailen til: vvm@tbst.dk

Relevante links: