Skip to main content

Noget man desværre ikke har hverken set eller hørt dækket i de danske medier, er de mange helt overvældende store demonstrationer, som der har været imod en ny landbrugsreform i Indien. Den har varet siden september 2020 og talte i forbindelse med en generalstrejke helt op til 250 millioner (!) demonstranter. På trods af landmændenes vedholdenhed og enorme antal, så er det stort set ikke et emne, som er blevet dækket i pressen herhjemme. Dagsdato har Rolig Revolution lavet en søgning og vi har kun været i stand til at finde artikler om det der foregår hos Arbejderen og DanWatch.

Badar Shah, som er jurist og medlem af borgerrepræsentationen for Alternativet, har følte den samme frustration, over den manglende dækning. Derfor skrev han i dag, tirsdag d. 15. december 2020, følgende indlæg om situationen på hans Facebook, som vi har fået lov til at dele her:

 

“Dette opslag omhandler hverken rigsret, coronaen eller andre sjove ting – det beskriver noget, der foregår ca. 6.000 km fra Danmark, men som ikke desto mindre ligger mig på sinde.

Min familie kommer fra Punjab regionen, som arealmæssigt dækker både Pakistan og Indien. Punjab har sit eget sprog, to skriftsprog og sin helt særegen kultur. Post-koloniale landegrænser havde det lidt svært med at skære korrekt og jeg kunne skrive meget langt om de skæringer, men landegrænser er ikke hvad dette opslag handler om.

Det handler om, at Punjab er et frodigt og rigt land; det primære erhverv er landbrug. At være landmænd er det, som folk kender til og det er også hvad der former maden, sproget og endda dansen.

Men i september 2020 fremlagde det indiske parlament tre lovforslag, som vil ændre landskabet og tage landbruget fra den lille landmand og placere den hos massive selskaber. Selskaber, som er (formentligt) mere optaget af den økonomiske bundlinje end så meget andet.

Samtidig har regionen lidt under klimakrisen de seneste år og tørken har gjort sit for at gøre livet hårdere for den enkelte. Hele situationen har gjort, at ca. 250 millioner mennesker strejkede d. 26. november 2020 (anslået antal af indiske medier).

I skrivende stund er der ca. 300.000 landmænd fra staterne Haryana, Rajasthan og Punjab der konstant protesterer disse lovforslag.

Man kan godt være af den holdning, at neoliberalistisk politik er godt og at konsolidere landbruget til få selskaber er godt. Men selv hvis man har den holdning (hvilket jeg ikke har), så kan man ikke undsige, at lovforslagene lider under et demokratisk underskud. Ingen landmænd eller fagforeninger blev involveret i udarbejdelsen af lovene. Der er ingen hensyn taget til udskiftning af folks erhverv eller til den fattigdom, som lovforslagene meget muligt kan skabe.

Denne situation i verdens største demokrati, indien, indkapsulerer de tre udfordringer vi står over for på verdensplan; Erosionen af den formelle/processuelle demokrati, klimakrisen og stigende ulighed.

Det her er ikke en kritik af indien som et land – det er en kritik af den siddende regering som er på vej til at afmontere en af verdens største brødkurve og fratager en gruppe mennesker deres identitet.

Jeg ved godt, at de danske medier har generelt ikke taget dette emne op. Ja, hvem gider også læse om 250 millioner mennesker, der strejker. Men tak fordi du læste med.”

 

Vi vil gerne sige tak til Badar Shah for hans indlæg og for at han bruger sin platform, til at skabe opmærksomhed om en vigtig sag. Landbrugsstrejken i Indien handler, som han skriver, om både demokrati, stigende ulighed og klimakrisen. Hvis man gerne vil læse mere om emnet, kan vi anbefale denne wikipedia side, hvorfra vi også har fundet billedet brugt til denne artikel. Det er taget af Randeep Maddoke og delt som creative common license – så også en stor tak til ham for det. Billedet er til denne artikel er en let redigeret version af originalen.