Skip to main content

– Politikerne i kommunen fremstår både blinde, i fornægtigelse og fuldkommen indsølet i problematikken, som på dramatisk vis har udspillet sig over de sidste par dage. Således er kommunalvalget i København blevet skudt igang, med en to millioner kroner stor fuckfinger fra befolkningen.

I en monumental kraftpræstation, formåede den frivillige forening Amager Fælleds Venner, at samle ikke mindre end 2 millioner kroner ind, på bare halvandet døgn! I en ren David mod Goliat kamp, har de gæve græsrødder længe kæmpet imod både kommunen og dens udviklingsselskaber, i en svært ulige kamp, drevet af ren passion og kærlighed til naturen.


Stine Linnemann og Isabel Ahm på Amager Fælled. Foto: Klaus De León Heinecke

Sagen er symptomatisk på den byudvikling, som man i efterhånden mange år, har kunnet observere i København. En byudvikling, hvor man ved brug af offentligt ejede selskabskonstruktioner, buldrer frem med fokus på profit, uden megen skelen til hverken mennesker eller natur. Et af problemerne ligger i, at mange af bestyrelsesposterne i disse private-offentlige-selskaber pr vedtægterne besiddes af politikere i borgerrepræsentationen. Således er interessekonflikten bygget direkte ind i konstruktionen.

Det er dette set-up, der i høj grad forklarer, hvorfor politikerne i årevis har ignoreret de mange demonstrationer, kreative happenings, debatindlæg og masseorganisering på de sociale medier med mere, som er blevet ført an af den frivillige forening Amager Fælleds Venner. Vi har nået det niveau af demokratisk underskud, hvor aktivister i stadig højere grad, er nød til at gå rettens vej, for politikerne er åbenbart ligeglade med, både hvad borgerne synes og lovmæssigheder.

I dette tilfælde, har græsrødderne formået, at få planklagenævnet til at kigge på sagen og de bad Fælledby straks at sætte byggeriet på pause. Men glæden blev kort, for kommunen valgte at gå ind i sagen til fordel for bygherren og give grønt lys til at fortsætte, trods planklagenævnets udmelding. Det kan umiddelbart lyde sært, men med det tidligere nævnte set-up, så giver det pludselig mere mening.

Mindre garvede frontkæmpere for naturen og truede arter, havde måske givet op her, men sådan leger Amager Fælleds Venner ikke. De gik straks til byretten og i tirsdags, d. 17. august, fik de medhold i deres sag. Dog med det store “men”, at de blev sat på den nærmest umulige opgave, at de på bare én uge, skulle samle to millioner kroner ind som sikkerhed.

Det er langt fra nyt, at der kæmpes om Amager Fælled. Til sidste kommunalvalg, gik SF og de Radikale, til valg på at forsvare den, men da det kom til stykket, stemte de alligevel for byggeriet og imod naturen. Københavns største parti Socialdemokratiet, har heller ikke givet meget for sagen, senest i tirsdags, igen d. 17. august, hvor overborgmester Lars Weiss til et morgenarrangement hos DAC påstod, at Amager Fælled sagen ikke var noget, der samlede befolkningen.

Men politikerne tager fejl, hvis de tror, at naturen ikke er en vigtig prioritet for Københavnerne. En undersøgelse fra Epinion, har vist at ikke færre end 76% af befolkningen er imod byggeriet på Amager Fælled. Og hvis man skulle være i tvivl, så har Københavnerne nu uden at ryste på hånden, med deres kolde kontanter, vist lige præcis hvor de står:

På bare halvandet døgn er det lykkedes Amager Fælleds Venner, at samle mere end de to millioner kroner ind! Græsrøddderne har vundet endnu et slag og kommunalvalgkampen i hovedstaden, er blevet skudt igang med et brag af manifesteret politikerlede.