Skip to main content

Byens rum og dens inventar, tager i disse år en ny drejning imod hvad der kaldes Dark Design. Med subtile tiltag adfærdsregulerer kommuner, virksomheder og privatpersoner visse grupper i samfundet.

Arkitekter og designere dikterer den mulige adfærd og på den måde, bliver borgerne marionetdukker, som ordløst styres til at opføre sig som ønsket. Vores rum fortæller os om, hvem vi er og hvad vi kan og hvilket liv som kan udspille sig. Går man en tur i København, begynder der at tegne sig et billede af en by for de få. For dem som passer ind i samfundet.

Vores rum fortæller os om, hvem vi er og hvad vi kan og hvilket liv som kan udspille sig.

Et eksempel er de så nuttede ”numse hvilere” som vi ser ved metroen. De nudger os til, ikke at tage længerevarende ophold. Men også liggefjendtlige møbler vinder indpas, så som kurvede siddemøbler og udendørs stole. Nogle steder ser man sågar gamle bænke få monteret armlæn, så man ikke kan ligge og tage en lur, som mange udsatte gør.

Hvis man går en byvandring igennem København, kan man tænke, at vi er blevet mindre tolerante her i Danmark. Vi vil ikke se på de hjemløse, skaterne må kun skate på skatebanerne og rødderne, de skal bare forsvinde. Men adfærdsregulerende design løser ikke noget. Det flytter bare problemer.

dark design

Dark design løser ikke noget

Der er behov for tiltag, som løser problemerne, snarere end at rykke rundt på dem. Og der er behov for, at vi ser de udfordringer i øjnene, som den stigende ulighed medfører. For SELVFØLGELIG har det konsekvenser, når vi skærer ned i tilbuddene til hjemløse og psykisk syge. Og det bliver synligt i byen. De marginaliserede forsvinder ikke af, at vi sætter et armlæn på bænken, vinkler risten, eller sætter pigge på steder, hvor de ynder at tage ophold. Vi gør bare livet mere besværligt for dem, ved på mest uværdige måde at behandle dem som byens duer og bruge fysiske midler til at få dem ud af syne for en stund.

Der er behov for tiltag, som løser problemerne, snarere end at rykke rundt på dem.

Er det virkelig sådan en by vi ønsker? Vi foreslår at der i højere grad appelleres til solidaritet, diversitet og medmenneskelighed i vores fælles byrum. Lad os arbejde med, at løse problemet politisk og rumligt i stedet for at adfærdsregulere os ud af det.

Signe Lund er møbelsnedker og designer & Isabel Ahm er arkitekt og møbeldesigner. Sammen ejer og driver de designvirksomheden Ahm&Lund

Animation og illustrationer af Ulla Skov